Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Blog
2021.04.01 00:00

3 dolog, amit a borász tavasszal csinál

3 dolog, amit a borász tavasszal csinál

Gondolkoztál már azon, hogy vajon mivel tölti az idejét a borász tavasszal az ébredező szőlőben? Most bemutatjuk neked azt a három legfontosabb munkát, amit akkor végeznek, amikor a nappalok végre kicsit hosszabbak lesznek.

Az első és legfontosabb, amit talán te is azonnal rávágtál a kérdésünkre, az a metszés. Metszeni két okból kell a szőlőben: biológiai és technikai okokból. A biológiai oka az, hogy szabályozni tudják a termés mennyiségét. Így ezzel tudják azt is elérni, hogy minél több hatalmas, zamatos szőlőfürt teremjen majd a tőkén. A technikai pedig, hogy a sorok ne burjánzzanak el, és olyan gyönyörűen egyenesek, remekbe szabottak maradjanak, mint ahogy a magasból készült fényképeken látjuk őket. Ez nemcsak a szőlőbe tévedő borturisták miatt fontos a borásznak, hanem azért is, mert a szőlő így technikailag művelhető marad. Ez igazán nélkülözhetetlen egy olyan növény esetében, amely 50-60 évig is él. A metszést még a tavasz igazi hírnöke, a rügyfakadás előtt szokták elvégezni. A szőlő esetében egy kicsivel több idejük van erre a szőlészeknek, hiszen ennek a gyümölcsnek a nedvkeringése valamivel később indul be, mint a gyümölcsfáké.

A második nagyon fontos borász munka, hogy megszabadítsák a tőkéket azoktól az apró kártevőktől, amelyek valahogyan még a téli fagyokat is túlélték. Ehhez pedig permetezni kell. Az első, ún. lemosó permetezést még szintén az apró kis rügyek kipattanása előtt teszik meg a gazdák. Egyébként a kártevők miatt sosem hagyják a lemetszett vesszőket sem a tőke közelében, mert ezek a kis agresszív lények még így is veszélyforrást jelenthetnek a termésre.

De ezen a két fontos teendőn kívül van még más is a szőlészek listáján. Ezek már valamivel kisebb munkák, de legalább olyan jelentősek a szőlő életében, mint az előbb felsoroltak. Ide tartozik, hogy a gazdák megigazítják a karókat, meghúzzák a laza dróthuzalokat, kitakarják a téli mardosó hideg elől betemetett tőkéket, és esetleg pótolják is őket, ahol kell.

Amint látod a tavasz a szőlőben is a megújulás időszaka.