Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Blog
2022.04.04 15:28

A dugóhúzón túl – a boros kiegészítők széles palettája

 A dugóhúzón túl – a boros kiegészítők széles palettája

A dugóhúzót, a poháralátétet és a különböző pohártípusokat nagyjából minden bor iránt érdeklődő ismeri. De mi a helyzet az olyan ínyencségekkel, mint a dekantáló, az aromazáró dugó, a cseppőr, hogy csak néhány boros kiegészítőt említsünk. Ezek a tárgyak nem csak megkönnyítik, hanem élvezetesebbé is teszik a borozás élményét és egy borfanatikus konyhájának kötelező elemei. Ismerjük meg őket egy kicsit közelebbről.

Az alapok

Kezdjük a borozás legalapvetőbb kellékével a dugóhúzóval. Ugyanis dugóhúzó és dugóhúzó között is rengeteg különbség lehet. Van belőle egyszerű fanyelű, ami a legolcsóbb verzió. Viszont összecsukni nem lehet, így emiatt zsebre vágni sem érdemes őket. A pincérek általában az egylépcsős, vagy másnéven drekó típust használják. Ezt már össze lehet csukni, sőt a palack száját takaró fóliát is körbe lehet velük vágni. A működési elve az, hogy a horog bele tud akadni a palack szájába, így elkerülhetjük azt, hogy az üveget a lábunk közé kelljen szorítani a nyitáshoz. Létezik kétlépcsős változata is, ahol már két horgony könnyíti meg a nyitást. Először a spirálhoz közelebbi horgot akasztjuk a dugóba és a dugót ebben a helyzetben húzzuk ki egy kicsit, majd félig kihúzott dugóval a második horgot illesztjük az üveg nyakára, és teljesen kihúzzuk. Sokan kedvelik a karos, vagy másnéven szárnyas dugóhúzókat is. Ennél a típusnál arra érdemes figyelni, hogy a parafába csavarodó spirál elég hosszú legyen. A legdrágább típusú dugóhúzó a „rabbit” bornyitó. Nagyon elegáns hatásuk van és könnyű is nyitni velük a palackokat. Érdemes belőle jó minőségűt választani. A lustábbak számára pedig már elektromos változatok is elérhetőek, és lehet kapni kifejezetten pezsgőhöz vagy habzókhoz készült nyitókat is.

Dropstop, cseppőr, aromazáró

A dropstop, cseppőr vagy cseppfogó a borosüveg szájába helyezhető különleges, hajlékony borkiöntő korong, mely megakadályozza, hogy a bor az abroszra csöppenjen. Egyszerűen tisztítható, újrahasználható kis eszköz, amelynek már léteznek innovatív verziói is, amelyek például lyukacsosak.

Az aromazáró dugók is sok háztartásban fellelhetők, hiszen a félig ürült palackok zárása sok borbarát előtt ismert probléma. Ezek a kis dugók ezt a funkciót látják el, sőt ennél sokkal többre is jók. Megállítják a már kinyitott bor további oxidációját. Sőt van belőlük olyan is, amelyhez kis vákumpumpát is beszerezhetünk, amelynek segítségével kipumpálhatjuk a maradék oxigént az üvegből. Figyeljünk rá, hogy habzó italokhoz kifejezetten hozzájuk való hermetikusan záró dugót válasszunk!

Egyéb boros kiegészítők

A fentebb megismert eszközökön túl azonban még számtalan kiegészítő teheti számunkra élvezetesebbé vagy professzionálissá a borfogyasztást. A dekantáló feladata, hogy levegőhöz juttassa a bort. A dekantálás pedig tulajdonképpen a bor áttöltése egy öblös üveg eszközbe. Számos fiatalabb bor illata ugyanis zárkózott, ilyenkor az áttöltés közben a bor több oxigénhez jut és kinyílik a fogyasztó számára. Ez főként a testes, csersavas boroknál segíthet, mint a cabernet sauvignon, a syrah, illetve ezek házasításai. Ezeknek az üveg eszközöknek a tisztításához pedig már léteznek kifejezetten a tisztításukra kifejlesztett speciális golyók.

Minden bornak meg van az ideális kóstolási hőmérséklete, amelyen fogyasztva a legtökéletesebb ízt kapjuk. Ennek eltalálására otthonra beszerezhetünk borhőmérőt, amelyet a palack szájába helyezve tudunk használni.  Ha már hűtés, akkor érdemes tudni, hogy léteznek asztali és hordozható hűtőzsákok is, amelyek egy kerti parti esetén jó szolgálatot tehetnek. És ha már kerti parti, akkor használhatunk pohárjelölőt is, így biztosan mindenki tudni fogja, hogy melyik borospohár volt az övé.

A tapasztaltabb borfogyasztók sokszor otthon is rendeznek borkóstolókat. Egy ilyen eseményhez akár vakkóstoló zsákokat is beszerezhetnek, ha igazán exkluzívak szeretnének lenni.