Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Blog
Ercsey Dániel borszakíró
2021.10.05 00:00

A Duna borai. Első állomásunk: a német Duna-vidék borai

A Duna borai. Első állomásunk: a német Duna-vidék borai

Bor- és kultúrtörténeti sorozatunkban a Duna menti borvidékeket követjük a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, Németországtól a Duna-deltáig, Sztrabóntól John MacGregorig, a Spätburgundertől a Gamzáig. Fotelkalandoroknak kedvcsináló, vérbeli utazóknak tuti tipp, borkedvelőknek pedig egy lehetőség, hogy minden pohárral más tájakon találjuk magunkat…

Új borkóstoló-sorozatunkban a Duna menti borvidékeket járjuk be – a minél hitelesebb élményt természetesen a páratlan, remek ízléssel összeválogatott borsorok is segítik. Első állomásunkon a német Duna-vidékre látogatunk el: a Bódeni-tó környékére (Baden és Württemberg), illetve a Duna eredetének titokzatos helyszínére, a Fekete-erdőre is teszünk némi kitérőt. A felejthetetlen (íz)élményt pedig a főleg pinot noir-okból álló borsor, illetve Ercsey Dániel borszakíró szakértő kommentárjai garantálják. Lássuk, hogy mit érdemes előzetesen megtudnunk a német Duna menti borvidékekről.

A Duna, mint az köztudomású, a Fekete-erdőben ered. Vagy mégsem? Claudio Magris híres könyvében, ami – mily meglepő – a Duna címet viseli, így ír:

„Itt ered a Duna főága” – áll azon a bizonyos táblán ott a Breg forrásánál. A fenti szűkszavú kijelentés ellenére mind a mai napig dúl a sok évszázados vita – hogy tudniillik hol is ered a Duna –, sőt az ádáz vetélkedés is két város, Furtwangen és Donaueschingen között. A helyzetet még bonyolítja az a merész hipotézis, amelyet Amedeo, a tekintélyes szedimentológus és a félreértések titkos historiográfusa nemrégiben állított fel, mely szerint a Duna egy vízcsapból ered.

Ha a térképen követjük a folyót, úgy találhatjuk, hogy Németországban nincsenek a közelében borvidékek, ez azonban nem teljesen igaz. A Donauversickerungnak köszönhetően a Duna vize részben a Bódeni-tóban bukkan fel, így egyrészt a Rajnát táplálja, másfelől a tó vize visszaveri a napfényt az északi partok dombjain zöldellő szőlőkre. Jellemzően pinot noirral foglalkoznak a helyi gazdák, ha erre járunk feltétlenül sétáljunk egyet Lindau belvárosában, aztán ebéd után látogassunk el egy borászatba kóstolni.

A tó déli partja más miatt nevezetes, ott született ugyanis (Thurgau kantonban) Dr. Hermann Müller, a rizlingszilváni (idegen nyelveken Müller-Thurgau) nemesítője. A tó körül olyan borászatokat találunk, mint a svájci Schmidheiny, az osztrák Möth, vagy éppen a német Teresa Deufel. Érdekesség, hogy a németországi részen a tó nyugati oldala Baden, míg a keleti Württemberg borvidékhez tartozik, bár szervesen egyikhez sem kapcsolhatók az itteni borok.

Tipp: Weingut Schmidt am Bodensee, ahol az alap fehérborok és rozé mellett igazi csúcs-pinókat lehet kóstolni (németül Spätburgunder), mindezt a Bódeni-tóra néző teraszon. Aki kedveli a romantikus kalandokat, az olvassa el John MacGregor izgalmas útleírását, amiben valószínűleg a világ első kajakos vízitúrájáról számol be a Dunán.

Bizonyára sok kérdés felmerült olvasónkban – ha szeretnél választ kapni, esetleg még többet megtudni a fenti tájak és szereplők történelmi jelentőségéről, illetve arról, hogy mi köze mindennek a borhoz, csatlakozz borkóstolónkhoz! Ehhez nem kell mást tenni, mint kattintani az alábbi linkre, ahol a jelentkezésről is részletes információkat adunk.

2021. október 16-án, szombaton sok szeretettel várjuk a bor, illetve a gasztronómia kedvelőit egy kis képzeletbeli látogatásra a Duna legendás németországi tájaira!