Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Blog
2021.11.25 09:06

A Duna borai. Harmadik állomásunk: Szlovákia Duna menti borvidékei

A Duna borai. Harmadik állomásunk: Szlovákia Duna menti borvidékei

Bor- és kultúrtörténeti sorozatunkban a Duna menti borvidékeket követjük a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, Németországtól a Duna-deltáig, Sztrabóntól John MacGregorig, a Spätburgundertől a Gamzáig. Fotelkalandoroknak kedvcsináló, vérbeli utazóknak tuti tipp, borkedvelőknek pedig egy lehetőség, hogy minden pohárral más tájakon találjuk magunkat… Ezúttal a szlovákiai borvidékeken kalandozunk némi ízletes bor társaságában, Ercsey Dániel vezényletével.

„Szabad-e Dévénynél betörnöm. Új időknek új dalaival?“ – írta Ady Endre és a kérdés talán sosem volt aktuálisabb, mint most. Dévény ugyanis a Kárpát-medence kapuja, híres bortermő hely és mint ilyen, a Malokarpatska vagyis Kis-Kárpátok borvidék része, ahol egy újonnan alapított pincészet, a Zlatý Roh kínálja a biodinamikus művelésű natúr borait. Devín, ahogy a helyiek hívják, amúgy Pozsony-külső, netán Bratislava-alsó, csak sokkal szebb, a hegyek és a vár miatt. Persze Pozsony sem csúnya, ez a felerészt magyar, felerészt német város, ahol a Habsburgok évszázadokon át koronáztattak, mígnem csehszlovákká lett és szlovákká fogyott a jelenben. Akkor már inkább Komárom, pardon Komárno, sokkal emberléptékűbb az egész.

Tipp: Ha Komárno, akkor Samko Tále, vagyis Daniela Kapitáňová helyi írónő és a Könyv a temetőről, amit nem csak olvasni érdemes, de az Örkény színházban nézni is meghatározó élmény. Komárom főterén, a Klapka téren találjuk Bott Frigyes borbárját, a Bottékát, ahol frissen sült kenyeret majszolva és kékfrankost kortyolgatva mélyedhetünk el a világ dolgaiban.

Komárno után egy dombsor bukkan elő a Duna közelében és egészen a Garamig tart, sőt, bizonyos szempontból az Ipolyig, bár a Helembai-hegység, a Kovácspataki-sziklák és a Világi Winery már más tájegységhez tartoznak. Ez a  3 folyó völgye, ahol jellemzően magyar származású borászok szűrik boraikat olyan legendás termőhelyeken, mint a muzslai dűlők, vagy Garamkövesd szőlősorai. A Garam mellett a második világháborúban sokáig állt a front, így a környék sokat szenvedett mind az orosz, mind a német csapatok túlkapásaitól A helyi borászok legalább fele a bio, vagy a biodinamikus művelés híve, így itt találjuk legnagyobb koncentrációban a magukat csak natúr borászoknak, vagy naturistáknak hívó termelőket. A már említett Világi borászat az egyik legújabb beruházás Helembán, a szőlők itt a Dunára futnak le, a kóstolóteremből pedig nem csak a Dunát, de a túlparton magasodó Pilist is látni, felemelő élmény.

Tipp: Juznoslovenka, vagyis Dél-Szlovákia bővelkedik ismert pincészetekben, gondoljunk csak a Kasnyík testvérekre, Mátyás Bandira, a Chateau Belá-ra vagy a Strekov1075-re gondolni. Ha valami újra vágynak, keressék Geönczeöl Attila borait Garamkövesden.

Szerző: Ercsey Dániel