Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Blog
Ercsey Dániel borszakíró
2022.03.21 15:07

A Duna borai – V. állomás: Horvátország és az olaszrizling

A Duna borai – V. állomás: Horvátország és az olaszrizling

Bor- és kultúrtörténeti sorozatunkban a Duna menti borvidékeket követjük a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, Németországtól a Duna-deltáig, Sztrabóntól John MacGregorig, a Spätburgundertől a Gamzáig. Fotelkalandoroknak kedvcsináló, vérbeli utazóknak tuti tipp, borkedvelőknek pedig egy lehetőség, hogy minden pohárral más tájakon találjuk magunkat…

Ha a horvát Dunamentét fedezzük fel, akkor készüljünk fel az olaszrizling, pardon Grasevina és tramini (Traminac) dömpingre. Mohács alatt átlépve a határt folytatódik Baranya, csak épp itt Baranjának írják. A vidék ura a Belje gigaborászat, meglepően szép borokkal, de aki a kicsiket preferálja, az térjen be Pinkertékhez egy Frankovkára, avagy kékfrankosra. Egykor a Beljei Uradalomhoz tartozott a ma Villányi borvidékként ismert fák, igaz akkoriban a legendás Kopár dűlőt még úgy ismerték, mint az olaszrizling legjobb termőhelyét!

A Duna következő kanyarulata Erdődöt (Erdut) öleli körül, ez is bortermő hely, akárcsak a Tarcal-hegység (ma már inkább Fruska Gora) nyugati lankáin elhelyezkedő Újlak (Ilok) és környéke. Utóbbit a brit királyi család is felfedezte magának, lévén az Ilocki Podrumi borait rendelik és szolgálják fel a nagyobb eseményeken, mint például Erzsébet királynő koronázási ceremóniája és annak a kerek évfordulói.

Tipp: Újlakon az Ilocki Podruminak csodás pincéje, étterme, vendégszobái, panziója is üzemel, de érdemes felkeresni a szőlők között a klasszicista kastélyból kialakított modern birtokközpontot is. Ráadásul itt van eltemetve Nándorfehérvár hőse, Kapisztrán János is…

A kontinentális Horvátország legfontosabb szőlőfajtája a Grasevina (vagyis az olaszrizling), minden negyedik eladott palack bor az országban ebből a szőlőfajtából készül, de Újlak környékén a rajnai rizling és méginkább a tramini is új hazára talált. Utóbbi egészen rendkívüli módon megőrzi a savait, szemben a tényleg világhírű elzászi testvérével, úgyhogy komoly érdeklődésre tarthat számot itthon is.

Tipp: Nem járt Horvátországban aki nem olvasott valamit Miljenko Jergovictól! A szarajevói születésű Zágrábban élő író a legszebb Ivo Andric-i hagyományokat folytatja, miközben látványosan kiáll a nyilvánosság előtt is az értékrendje mellett.

Ha eltávolodnánk a Dunától, feltétlen említésre érdemes a Kutjevói borvidék, ami világviszonylatban is az olaszrizling központjának számít. Itt minden a Grasevináról szól, akárcsak mondjuk Tokajban a furmintról.

Szerző: Ercsey Dániel

 

2022. április 21-én, csütörtökön sok szeretettel várjuk a bor, illetve a gasztronómia kedvelőit Duna-sorozatunk legújabb állomására, amelyen a főszerepben az olaszrizling lesz. Az eseményről, a várható borsorról és a jelentkezésről az alábbi linken tájékozódhat.