Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Blog
2021.03.16 00:00

A húsvéti asztal és a bor

A húsvéti asztal és a bor

A tavasz gasztrocsúcspontja a húsvét, ami nem csak a jóízű lakomákról szól, hanem nagyszerű borozásokra is alkalmat ad. Ha te is szeretnéd az ünnep hangulatát szuper borokkal emelni, de sokszor elbizonytalanodsz az üzletek polcain roskadozó borkínálat előtt, akkor ez a cikk neked szól. 

húsvéti bor kétféle funkciót is betölthet az ünnep alatt. Egyrészről fogyaszthatjuk a vasárnapi falatozások kísérőjeként, másrészről kínálhatjuk vele a locsólkodós hétfőn vendégségbe érkezőket. Ha az ételek mellé nem szeretnénk csak úgy vaktában válogatni, akkor érdemes előre átgondolnunk, hogy mit és miért eszünk húsvétkor, hogy az igazán passzoló bort megtaláljuk hozzájuk.

Miért pont sonka?

A gazdagon  terített húsvéti asztalra került finomságokat eredetileg szimbolikus jelentésük miatt fogyasztották dédszüleink. Ez alól talán csak a sonka a kivétel, amelynek a húsvéti asztalra kerülése igen gyakorlatias okból történt. A téli disznóvágásokról tavaszig nagyjából ugyanis csak ez a húsféle maradhatott meg, hiszen ezt füstöléssel, pácolással tudták tartósítani. A disznó vöröshús-jellege miatt szinte biztos, hogy egyből mindenki vörösbort választana mellé. Ez azonban nem feltétlenül a legjobb megoldás, hiába sertésről beszélünk. A sonkát leginkább ugyanis hidegen, hagymával, zöld salátákkal esszük így remekül passzolhatnak mellé a friss fehérborok, mint például az olaszrizling vagy a furmint. Ha maradnánk mégis a vöröseknél, akkor az legyen kadarka vagy kékfrankos.

A feltámadás napján, húsvétvasárnap fogyasztott bárány az egyik legősibb húsvéti szimbólum, Jézus jelképe. Sokféleképpen el lehet készíteni, de szinte mindenhogyan vörösboros étel. Talán ha ragulevesként szolgáljuk fel, akkor szerencsésebb a fehérbor mellé, minden más esetben a vörös lesz a jó választás, mondjuk egy pinot noir. 

A tojás és egyebek

tojás a húsvéti ünnepkörben a születés, az újjászületés szimbóluma. A legtöbb háznál a sonka levében főzik meg, és a reggeli  hidegtál része, a hagymával, retekkel, tormával együtt. Ezeket a kissé csípősebb ízeket ellensúlyozandó válasszunk valamilyen gyöngyöző bort a hidegtál mellé. De egy pezsgősebb sauvignon blanc vagy egy buborékosabb rosé is remek kísérője lehet a reggelinknek.

A sós, füstös ízeket tökéletesen kiegyenlíti a húsvéti tálak legnépszerűbb kísérője, a kalács. A húsvéti asztalon utolsó vacsorán fogyasztott kenyeret szimbolizálja, hagyományos kör alakú tésztafonatai pedig a töviskoszorút jelképezik. Ha desszertként tekintünk rá, akkor édes bort fogyasszunk mellé: hárslevelűt, szamorodnit, aszút.

A locsolókat, vendégeket pedig, ha esetleg már úgyis szódával érkeznek, kínálhatjuk fröccsel, amely a rosénak és a fehérborok többségének is remekül áll. 

Ahogy látjátok egy húsvéti reggelihez bizony többféle bor is dukálhat. Mi éppen ezért jó választásnak tartjuk a Borháló Szeged borcsomagjait, amelyek mindegyikében most 6 palack bort találtok. Így biztosan lesz mit párosítani az ünnepi ételekhez. SŐT! Akik most feliratkoznak ITT
a hírlevelünkre, a megvásárolt borcsomagok mellé egy 7. palackot is ajándékba kapnak a Naphegy Pincészet boraiból.

Rendeld meg a csomagokat a 0630/208-12-99-es telefonszámon, vagy az info@boreskultura.hu e-mail címen.

Az akció 2021. április 10-ig tart.

Húsvétvasárnap borcsomag

Húsvétvasárnap borcsomag: 10.990 Ft

Húsvéthétfő borcsomag

Húsvéthétfő borcsomag: 10.990 Ft

Locsolóváró borcsomag

Locsolóváró borcsomag: 13.800 Ft