Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Blog
2021.04.02 00:00

Csajos esték boros kísérői

Csajos esték boros kísérői

Felmérések szerint bennünket, nőket a borválasztásnál nem igazán érdekelnek a különböző díjak, eredmények, puttonyok. Nekünk az alkalom a fontos, ami miatt fogyasztjuk, és a társaság, amellyel fogyasztjuk. Adódhat ez a női lélek és magatartás adni tudásából, mert szeretjük megosztani mással is azt, ami számunkra kellemes. És a mostani home school- és home office-körülmények között talán túl sokat is kell magunkból adnunk. Ebben a helyzetben pedig mindannyiunknak szüksége van valamilyen feltöltődésre. Egy barátnőkkel töltött laza este tökéletes alkalom lehet erre, még ha csak online jön is most össze.

De milyen borokat szeretünk egy ilyen estéhez választani? Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsös ízvilágú borok azok, amelyek első körben meg tudnak hódítani minket. Az, hogy mi számít gyümölcsös szőlőfajtának, nehéz meghatározni, ez ugyanis sokban függhet az erjesztési technológiától is. Így ebbe a kategóriába tartozhat pl. a pinot noir, a kadarka, és a zweigelt, de leginkább a cuvée borok. A kadarka vagy a pinot noir mellé rendelhetünk valamilyen távol-keleti kaját az estéhez: egy pekingi kacsát például remekül ki tudnak egészíteni ezek a borok. A zweigeltet pedig akkor válasszuk, ha fish&chipset gondoltunk szervírozni.

Bár a rozék erősen küzdenek az ellen, hogy tipikus csajos boroknak legyenek elkönyvelve, azért mégis sokszor landolnak egy barátnős este asztalán. Ennek oka a rózsaszínes színükön kívül az, hogy a csodás eprestől egészen a mélyebb, hordóban érlelt, komplexebb ízekig széles körben meg tudják szólítani az üdeségre vágyó hölgyeket. Rozék mellé nyugodtan rendeljünk pizzát, jól fognak állni egymásnak.

Milyen bort isznak a nők legtöbbször?

A statisztikák szerint egyébként a világon a nők legtöbbször chardonnay-t isznak. Nem csoda, hiszen ez a bor a könnyed elegancia mintapéldája, fő illat- és ízjegyei pedig a zöldalma, ananász, őszibarack, vaj és a csonthéjas gyümölcsök. A borászok körében is közkedvelt ez a szőlőfajta, hiszen egy könnyen alkalmazkodó fajtáról van szó. Egy jó marhaburger kiválóan kísérője lehet az esténken.

A chardonnay-ból nemcsak hagyományos borok készülnek: a pezsgőházak is szívesen használják. Széleskörű alkalmazkodóképességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a klasszikus pezsgő, a champagne egyik legfontosabb alapanyaga. A pezsgő azért népszerű a nők körében, mert elegáns, kifinomult, és sikkessé tudja tenni fogyasztóját. Ha pezsgő, akkor pedig süti. Ez a kettő szavatolja a csajos hangulatot – és persze a másnapi lelkiismeret-furdalást a kalóriák miatt. Kivéve persze, ha száraz fajtát választunk, amelynek kalóriaértéke annyira csekély, hogy fogyasztása már-már kötelező is lehetne a diéta alatt.