Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Blog
2021.03.04 00:00

Így borozunk mi, lányok – avagy nők és a borfogyasztás

Így borozunk mi, lányok – avagy nők és a borfogyasztás

Míg az ókorban rossz szemmel néztek arra a nőre, akit boriváson kaptak. Manapság pedig már a borászok között is egyre több nőt találunk. Mert a bor és a nő nagyon hasonló. Mindkettő képes különböző arcait mutatni az idővel, mindkettő folyton érik, változik. Nőnap alkalmából összeszedtük, hogy mit kell tudni a hölgyek és a bor kapcsolatáról.

A perzsa legenda

Egy perzsa legenda szerint magát a bort is egy nő találta fel. Amikor az uralkodó visszautasította a hölgy szerelmét, az öngyilkos akart lenni. Ezért megitta a rohadt szőlőből visszamaradt romlott levet. Ám nem halt meg, sőt, másnap kifejezetten tele életkedvvel ébredt. Amikor elmesélte a királynak a felfedezését, vagyis a romlott szőlőlé jótékony hatását, az megjutalmazta őt. Ám ez a történet csak mese: a hölgyek igen nehezen kerültek be a boros szakmákba, és fogyasztóként is sokszor élnek meg hátrányos megkülönböztetést. 

Csak pasik?

A szakmán kívüliségre egészen logikus a magyarázat. Mivel a borászkodás sokszor fizikai kihívásokkal is együtt járt, ezért természetes volt, hogy férfiak végezték. Ráadásul a bor lazító hatását a történelemben nagyon sokáig szintén a férfiak privilégiumának tartották. Ők voltak azok, akiknek egy-egy csata vagy később fárasztó munkanap után járt a lazítás.

Aztán a világ és az irányvonalak is megváltoztak. Lassacskán megjelentek a gyengébbik nem képviselői is a szakmában. Eleinte inkább családi örökségként kapták meg ezt a szerepet, manapság pedig egyre többen választják önként is ezt a pályát. Dél-Amerikában vagy Dél-Afrikában pedig kimondottan hangsúlyos a női borászok szerepe. A fárasztó nap utáni lazítás pedig a wine mom jelenség népszerűségével egészen más értelmet kap. A röpke napi énidő az „Anya most borozik” felkiáltással veheti kezdetét. A jelenség olyannyira hangsúlyos, hogy manapság egész programok épülhetnek rá (lásd a weboldalunkat). 

A nők és a bor

Ha csak azonban csak a borfogyasztást nézzük, akkor köztudott tény, hogy a nőknek kifinomultabb az ízlelőrendszere. Érzékenyebbek az ízekre és illatokra, így hatékonyabban kóstolnak például bort is. Egy felmérés szerint többször is választják a bort más alkohollal szemben. Ennek az oka – azon kívül, hogy bort fogyasztani sokkal elegánsabb, mint sört inni – még az is, hogy nőként mindenki tisztában van azzal, hogy egy száraz vöröset választva veszélyezteti legkevésbé a fogyókúra eredményét. Ráadásul a tűzhely környékén is inkább a hölgyek a tevékenyebbek. Így valószerűbb kellene, hogy legyen, hogy ők válasszanak bort is a vasárnapi ebédhez. Viszont sokszor pont az vet ennek gátat. A bort fogyasztóként ismerik, de nem szakértőként, ezért bizonytalanabbak a választásban. Ezt kiküszöbölendő már rengeteg kifejezetten nőknek szóló, alapszintű boros tudást kínáló program közül lehet válogatni (akár nálunk is!), ahol nem ciki kérdezni, és amelyek még hétvégi kikapcsolódásként is megállják a helyüket.