Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Blog
2021.10.01 00:00

Sajt és bor

Sajt és bor

Arra a kérdésre, hogy milyen rágcsálnivalóval készülj egy boros estére, kétségkívül mindenki a sajtot fogja rávágni. A sajt és a bor ősidők óta párban járó kulináris élvezet. Nézzük meg, hogy miért.

Honnan ered a sajt és bor párosítás?

Ezzel a ténnyel a franciák voltak a történelem során először tisztában. Sajt, bor, kenyér – állítják a gallok. És vitatkozni talán nem is lehet velük, hiszen egymáshoz remekül illő hármasról van szó.

A kialakulásának története végtelenül egyszerű: az emberek maguktól észrevették, hogy ez a két (ill. három) dolog pompásan kiegészítik egymást.  Az ösztönös megfigyelést aztán hamarosan a tudomány is igazolta. A kutatások bebizonyították, hogy a sajtokról a szájpadlásra tapadó zsír felerősítheti a bor ízét, a nyelv hátsó részét befedve pedig gyümölcsösebb, édeskésebb aromát ad a bornak.

Néhány egyszerű alapelv a párosításhoz

Pontosan e miatt azonban fel kell hívnunk a figyelmedet arra, hogy ha kimondottan a borra vagy kíváncsi, akkor ne fogyassz mellé sajtot, mert gátolja a nedű ízének érzékelését. Ha viszont pusztán gasztronómiai élményre vágysz, akkor nyúlj bátran ehhez a tejtermékhez. A párosításhoz pedig három nagyon egyszerű szabályt érdemes betartanod:

  1. A fiatal, friss sajtokhoz könnyebb, üdébb, lendületesebb borokat párosíts, míg érettebb, összetettebb ízvilágú sajtokhoz az érettebb, testesebb borokat ajánljunk! 
  2. Az azonos területről származó borral és sajttal biztosan nem nyúlsz mellé. Általában az ugyanolyan hagyományokkal, ugyanazokkal a természeti adottságokkal rendelkező térségekből származó termékek jól kiegészítik egymást.
  3. Figyelj rá, hogy a sajt csak az alacsonyabb alkohol tartalmú borokat tűri meg!

Mit mivel a gyakorlatban

félkemény sajt azért jó választás, mert a közepesen testestől a nagy fehér borokig, vagy ízlés szerint esetleg vörösborokig többféle társítás lehetséges hozzá. Mi őket választanánk: Istvándy Vulkán Rizling, Degenfeld Furmint, Borbély Tündérfi, Szentpéteri Néró Vörös, Lelovits Portugieser.

Az emmentáli ízvilágához a krémes textúrájú, hordós érlelést kapott testes fehérborok állnak jól. Ilyen borok lehetnek a következők: Gróf Buttler Chardonnay, Polgár Chardonnay, Molnár Paulus Gold Zenit, Naár Furmint, Áts Szent Tamás Furmint

Gomolya sajtokhoz frisseségéhez a könnyedebb fehér borok passzolnak, mint például: Babarczi Olaszrizling, Istvándy Parfym, Szőke Mátyás Pinot Gris, Lisicza Ravasz Fehér.

kecskesajtok  leginkább sauvignon blanc-nal, vagy roséval szeretnek a legjobban együtt lenni, mint például Haraszthy Sauvignon Blanc, Vesztergom Sauvignon Blanc, Molnár Paulus Gold Ezerjó, Twickel Kékfrankos.

Fehérpenészes lágysajtok (camembert, brie) a könnyedebb és inkább gyümölcsös jellegű vörösborokat szeretik. Pastor Kadarka, Balla Géza Kolna Kadarka, Vylyan Ördögszántotta, Vesztergombi Pinot Noir, amit mi nagyon szeretünk hozzájuk.

Ha már penész, akkor ne feledkezzünk meg a kék nemespenésszel beoltottakról se. A markáns ízhez, ami ezeket a sajtokat jellemzi érdekes módon az édes fehérborok illenek. Mi őket kortyolnánk a Márvány sajthoz például: Csillagút Szamorodni édes vagy késői szüret, Tóth Zoltán aszúk, Degenfeld Aszú-szamorodni, Polgár Aranyhárs, Naár Sárgamuskotály.

Az ún. rúzsos sajtok külsejét különböző készítményekkel mosogatják, így kapják meg jellegzetes okkeres, pirosas külsejüket. Hozzájuk a telt vörösborok: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, bikavér; vagy a nagytestű fehérek: érett, fahordós érlelésű furmint vagy hárslevelű, illenek. Mi a polcról őket választanánk: Vojtek CF, Jekl Merlot, Bodri Kékfrankos, Dubicz Superior Olaszrizling, Borbély Virgin Vintage Furmint, Babarczi Kékfrankos.

füstölt sajtok is nagyon népszerűek Magyarországon. Ha egy intenzívebben füstölt fajtát szeretnél enni, akkor válassz hozzá nyugodtan egy erőteljesebb fahordós tónusokat felmutató, akár újhordós érlelésű barrique bort, mint amilyen például a Borháló Szegednél is beszerezhető Naphegy Borászat Cabernet Sauvignon Barrique-ja.