Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Idézetek és receptek a fröccsről

A fröccs definíciója

A Magyar Értéktár oldalán található meghatározás szerint a „A fröccs több mint 50 féle fajtája – a bor és a szikvíz arányának és mennyiségének változatásával – a magyar gasztronómia szerves része. Napjainkban is születnek újabb és újabb bor-szikvíz párosítások. A fröccsnek Magyarország az őshazája, és a mai napig fellegvára, mivel magyarországi borászatok és szikvízkészítő mesterek közös erővel szolgálják ki az egyre növekvő fogyasztói igényeket. A fröccs ma már divatos ital és nincs olyan magára valamit is adó vendéglátós, aki ne tudna szolgálni vendégeinek igazi szódavízzel készült fröccsel.”

A fröccs és az irodalom

Nem csak Vörösmarty volt az egyetlen költő, akit megihletett ez a gyöngyöző ital. Krúdyn keresztül, Márai Sándoron, Hamvas Bélán és Temesi Ferencen át szólnak az idézetek, strófák erről a remek italról.

“A szóda már civilizáció, ez igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka. Sajátsága, de igaz, hogy fröccsöt nem tud a magánember készíteni. Hiába tanulod meg a leckét, hasztalan vásárolsz három decis poharakat, igen, hiába méred ki és vegyíted aggályos gondosan a két deci bort egy deci szikvízzel, a fröccs képletét csak a hivatásos csapos ismeri.”

(Márai Sándor)

"Reggel kelünk, a vödör üres,
Ezüst tálon fekszik a Hold,
Partra megyek fröccsöt inni,
Minden úgy lesz, ahogyan volt."

Kispál és a borz: Keringő

A fröccs a szódán és boron túl

A fröccs, ahogyan füzetből már megtudhattad klasszikus értelemben egy bor alapú ital, amit szódával hígítanak. Azonban a fröccs lehet ennél sokkal több is. Ma már ez az ital ugyanis nem feltétlenül ennek a két alapanyagnak a változó aránya lehet, hanem megjelenhet bennük még egy, vagy akár több íz is. 

Amit biztosan mindenki ismer, az a szörppel történő ízesítés. A legenda szerint az első ilyen fröccsöt a Borsszem Jankó vicclap szerkesztői és barátaik találták ki Bálóné Ráday utcai vendéglőjében. A túlságosan savanyú borukat akarták feljavítani egy jó evőkanálnyi málnaszörppel. Manapság a málna ízű szörp mellett tökéletes választás lehet még a bodza, az áfonya, az eper vagy meggy, de a kísérletezőbb kedvűek kipróbálhatják levendula, csipkebogyó vagy épp  homoktövis szörppel is. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy milyen bor képezi majd a fröccs alapját és azzal kell keresni a harmóniát.

A szörpökön kívül a szénsavas üdítőitalokkal is nyugodtan kísérletezhetünk. A kólás verziót talán senkinek sem kell bemutatni, de kipróbálhatjuk a Traubi üdítő szőlős vagy meggyes változatával is a fröccsöt. 

Az édes finomságok helyett alkohollal is el lehet készíteni ezt az italt. A fröccsbe kerülhet pezsgő, habzóbor vagy akár tömények is. Anno a szegedi művész asztaltársaságok hozták divatba, és máig fogyasztjuk a vörösbort pezsgővel, más néven Kass-, vagy Tisza-fröccsöt. 

Amint látod, a fröccs elkészítésének csak a fantázia szabhat határt. Nyugodtan kísérletezz vele, vagy maradj a jól bevált recepteknél. Ezekből is mutatunk neked néhányat:

Brexit

Hozzávalók: 

  • ½ rozébor
  •  ½ szóda
  •  meggyszörp
  •  fahéj
  •  citrom- vagy lime-karika

A jég után meggyszörppel indítunk, ezt fűszerezzük egy kis fahéjjal. Belekerül egy rész bor, majd keverés után az elmaradhatatlan citrom. Végül felöntjük szódával.

Bear in the Bush

Hozzávalók: 

  • ½ rozébor
  • ½ szóda
  • málnaszörp
  • citrom- vagy lime-karika
  • bazsalikomlevél

Vegyünk alapul jeget. Öntözzük meg kevés málnaszörppel, tetézzük illatos bazsalikommal és egy kis citrommal. Töltsünk rá finom rozébort, majd frissítő szódát. Kicsit megkavarjuk, és már ihatjuk is!

Wine Mojito

Hozzávalók: 

  • ½ száraz fehérbor
  • ½ szóda
  • bodzavirágszörp
  • citrom- vagy lime-karika
  • friss mentalevél

Kezdjük némi jéggel, majd alapozzunk citrommal és egy kis mentával. Rum helyett tegyünk bele fehérbort, cukor helyett bodzavirágszörpöt. Jöhet a szóda. Végül a varázskanál, és már kész is van!

 

Egészségedre!