Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Blog
2021.11.25 08:34

Szüreti mulatságok, szüreti ünnepek

Szüreti mulatságok, szüreti ünnepek

Vendégszerzőnk, dr. Mód László legutóbb az alföldi szüretek menetébe nyújtott nekünk bepillantást. Ebben a cikkben pedig a folyamatot lezáró eseményről, a bálakról mesél nekünk!

A szüreti ünnepségek

A 19. század végére Magyarországon a szüreti ünnepségeknek egy sajátos formája alakult ki, ami még olyan térségeken is elterjedt, ahol az éghajlati adottságok nem tették lehetővé a szőlő- és bortermelést. A következő szerkezeti elemekből épülnek fel: 1. felvonulás lovaskocsikkal a sajátos öltözetet viselő szereplők (csőszök, hegybíró) részvételével 2. táncos-zenés mulatság terményekkel, főként szőlőfürtökkel díszített teremben 3. a díszletek lopása és a tetten ért személyek büntetése. Központi szimbólumnak minősült a szőlőfürtökből összeállított koszorú, amelynek számos változata közül Magyarországon a harang alakú számított a leggyakoribbnak. Az ünnepségek vidéken először városi környezetben jelentek meg, majd fokozatosan a nagyhatárú alföldi települések határában is meghonosodtak és népszerűvé váltak.

Szüreti bál tisztségviselői az Alföldről

A mulatság és szokásai

A két világháború között a szegedi tanyavilágban a szüreti mulatságokat szeptember végétől október végéig rendezték meg. A csőszlegények 2–3 nappal korábban már nekifogtak a bálterem feldíszítéséhez, azaz drótokat feszítettek ki, amelyeket szőlővenyigével fontak be. A huzalokra viszonylag könnyen elszakítható fonállal kisebb szőlőfürtöket, almát, körtét, perecet, kiflit vagy furulyát kötöttek. Értékesebb ajándéknak számított egy-egy üveg bor. Akadtak megtévesztő csomagocskák is, amelyekben a szervezők élő verebet illetve egeret helyeztek el. A csőszlegények csizmát, fekete nadrágot, bornyúszájú (széles), fehér inget és fekete mellényt, kalapot viseltek. A csőszlányok magyaros ruhába öltöztek. Az öregcsősz kalapjára nemzetiszínű pántlikát kötött, amely hátul egészen a derekáig leért. A szüreti mulatságok központi eleme a díszítmények őrzése, lopása illetve a tettenért tolvajok megbüntetése volt. Éjfél körül szabaddá vált a termények eltulajdonítása, a résztvevők pedig mindent letéptek, csak a csupasz drótok maradtak a helyükön. A csőszbírák és a jegyzők elszámoltak a pénzzel, s megállapították azt, hogy kik loptak legtöbbet, illetve kik voltak a legjobb csőszök. Utóbbiak közül a legügyesebb három ajándékot kapott például egy pár szegedi piros papucsot, fejkendőt, boros-likőrös készletet, cigarettatárcát, hamutartót, esetleg csemege cukorkát. A két világháború között Kecskeméten is egyre több helyi egyesület, kör és oktatási intézmény (Kecskeméti Katolikus Legényegylet, Kereskedő Ifjak Egyesülete, Kossuthvárosi Sport Club, Polgári Daloskör, református reálgimnázium) szervezett szüreti bálokat. A  mulatságok a második világháborút követően továbbra is nagy népszerűségnek örvendtek, jóllehet ebben az időszakban már alapvetően más szervezetek jeleskedtek a megrendezésükben.

Kisteleki szüreti bál résztvevői

Népszerű műfaj

A 19. század vége óta a szüreti felvonulások és bálok hosszú utat tettek meg, amíg városi környezetből eljutottak a paraszti társadalom minden egyes csoportjához. A szórakozási alkalmak között azért foglalhattak el kitüntetett helyet, mivel lehetőséget teremtettek a szőlő őrzését megjelenítő szerepjátékra vagyis túlmutattak az egyszerű zenés-táncos mulatságok keretein. A szüreti bálok és felvonulások a 20. században lezajlott politikai-társadalmi változások ellenére is megtartották népszerűségüket, jóllehet funkciójuk időközben módosulhatott, ami együtt járhatott azzal, hogy kiléptek egy szűkebb közösség keretei közül. A 21. század elejére néhány kivételtől eltekintve a nagyobb városokból eltűntek. Vonzerejük és népszerűségük miatt napjainkban rendkívül alkalmasnak bizonyulnak arra, hogy a közösségek helyi ünnepekké alakítsák ezeket a hagyományokat.

Szüreti koszorú Csongrád-Bokroson (2014)

Szerző: dr. Mód László néprajzkutató, egyetemi adjunktus (SZTE)

Ha szívesen olvasnál még szerzőnktől hasonló cikkeket, akkor kattints blogunk Bormaster tematikájára!