Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Blog
2021.12.08 20:06

A bor, mint ajándék

A bor, mint ajándék

Bort ajándékozni tökéletes megoldás akkor is, ha a szeretteinket szeretnénk meglepni, de akkor is, ha kicsit távolabbi ismerőseinket. Soha nem tolakodó, bizalmaskodó, mégis személyre szabott tud lenni és az ünnephez is illik. De ha esetleg még sem találjuk el az ízlést, akkor másoknak kínálni, társaságba vinni biztosan örömet jelent majd az a pár palack – persze csak akkor, ha a minőséghez nem férhet kétség.  

Hol vásárolj?

Egy nagy áruházban sokszor elveszettnek érzi magát az ember a boros részleg láttán. A hosszú sorok között az ember magára és legfeljebb a címkére van utalva. Azokra a címkékre, amelyek bizony nem túl sok mindent árulnak el a palackot forgató bizonytalanok számára. Ezért az első és legfontosabb tanácsunk, hogy ha kétségeid, kérdéseid vannak, akkor mindenképpen borszaküzletben vásárolj! Itt az eladó biztosan fog tudni neked segíteni. Ráadásul egy ilyen üzletben biztosan mindig csak olyan borokkal fogsz találni, amelyeket a megfelelő körülmények között tárolnak. További érv egy kis borkereskedés mellett az is, hogy így egy helyi vállalkozást és legtöbbször hazai borászatokat támogatsz. Most azonban térjünk rá, hogy milyen irányokba indulhatunk, ha egy borkedvelő hölgyet szeretnénk megajándékozni és nem ismerjük az ízlését!

A hölgyek ízlése

A fiatalabb korosztálynál egy könnyedebb, illatos fehérbor vagy egy gyümölcsös rosé szinte mindig jó választás. Manapság különösen kedvelt és divatos a gyöngyözőbor is. Izgalmas választás lehet a megszokott Irsai Olivér helyett egy kacér Sauvignon Blanc vagy egy különleges illatos Generosa is.

Az idősebb hölgyek számára egy érettebb száraz fehérbor, egy pezsgő, prosecco vagy esetleg egy késői szüretelésű édes bor vagy egy aszú lehet a megfelelő választás.

Hogyan válasszunk bort férfiaknak?

Egy férfi számára a bor  szinte minden esetben tökéletes karácsonyi ajándék ötlet lehet. Ha fiatalabb férfit szeretnél meglepni, akkor csakis száraz bor jöhet számításba. Kivéve, ha 100% biztosra veszed, hogy az édeset szereti. A felmérések szerint ugyanis a fiatalabbak általában a száraz fehér borokat preferálják, vagy ha a vörös mellett döntesz, akkor inkább a könnyedebbeket javasoljuk. A gyümölcsbomba Kékfrankos vagy a kerek, gyümölcsös Merlot lehet a legjobb választás.

Ha viszont már idősebb korosztályról van szó, akkor feltétlenül vöröset és abból is az érettebbeket ajánljuk. Ha nem ismered az illetőt, akkor inkább menj biztosra és ne barrique bort válassz, mert azt nem mindenki szereti. A hosszabb érlelési potenciállal rendelkező Cabernet Sauvignon vagy Cabernet Franc lehet jó választás a délebbi borvidékeink valamelyikéről, mint például Szekszárd vagy Villány.

Ha borszakértőről van szó

Ha egy borhoz értő embert szeretnénk meglepni, akkor bátran választhatunk neki különlegességet, hiszen valószínűleg nyitott lesz rá. Számukra a fahordós érlelés is szóba jöhet, mert fogja tudni értékelni azokat a sajátos stílusjegyeket, amit a hordó adhat. Van azonban valami, amit decemberben már nem illik ajándékozni. Ez az előző évi rosé. Ugyanis novemberben és decemberben már itt vannak az ideiek, amelyek frissek és ropogósak. A régieket hagyjuk meg forralt bornak, amelynek elkészítéséhez van néhány jó tanácsunk!