Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Blog
2021.03.08 00:00

Milyen a jó borospohár?

Milyen a jó borospohár?

Gondolkodtál már azon, hogy milyen a jó borospohár? Ha még nem, akkor ideje kicsit jobban megismerkedni a témával. Hiszen a gyakorlatias okokon túl az ízélményedet is befolyásolja egy jól megválasztott pohár.

Először is lehetőleg legyen átlátszó és mindenképpen tiszta. Az átlátszóság azért fontos, hogy a bor színét a lehető legjobban meg tudd határozni, mindenféle befolyásoló tényező nélkül. Ha áttetsző pohárból kóstolsz, azt is könnyebben észreveheted, ha mondjuk az nem tükrösen tiszta. A pohár tisztasága természetesen a legtöbb esetben nem is kérdés. Egy alapos áttörléssel az esetleges mosószer- vagy öblítőmaradványokat is eltüntetheted, amelyek néhány esetben ronthatják a borod vagy pezsgőd élvezeti értékét. 

A pohár formája

A jó kóstolópohár talpastulipán formájú, a szája enyhén szűkülő. Ez a forma segít abban, hogy a bor illata benne maradjon a pohárban, és kóstoláskor koncentráltan érezhesd és élvezhesd a kortyot. A vörösboros és a fehérboros poharak általában csak méretükben különböznek. A fehérboros kehely kisebb méretű, mert itt a hangsúly az illatok megtartásán van, míg a vörösboros öblösebb, hogy a bor minél több levegővel találkozzon. A bor aromái, ízei ilyenkor, a levegővel érintkezve tudnak igazán megmutatkozni. A borospohár szájának átmérőjénél fontos, hogy az ital keskeny vagy vastag sávban érintkezik először a nyelvvel, a pohár mintegy vezeti az italt, a fehérboros pohárból a nyelv oldalsó részével találkozik először, a szélesebb szájú vörösborosnál viszont kissé szétterül. Ezáltal pedig jobban érzékelhetők a borfajtákra jellemző ízek. 

Hogyan fogd a boros poharat?

Most már tudjuk, hogy milyen a jó pohár. Már csak az a kérdés, hogy hogyan is fogjuk meg. Az általános szabály az, hogy a száránál vagy a talpánál fogva tartsd a kezedben, és a kehelyrészét ne fogd a tenyeredbe. Ezzel a fogással tudod azt elérni, hogy a pohár ne legyen teli kéznyomokkal, és a következő tételed színét is akadály nélkül megállapíthasd. Illetve így biztosan nem melegíted fel az italodat, és az ideális hőmérsékleten tudod kóstolni. Továbbá így tartva őket természetesen könnyebb koccintani is. 

Ezeknek az ismereteknek a birtokában már bátran elmehetünk egy igazi borkóstolóra is. És hogy egy ilyen eseményen mire kell figyelni? Itt elolvashatod!