Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Blog
2021.03.09 00:00

Ne csak nézz, láss is – röviden a borkóstolásról 1.

Ne csak nézz, láss is – röviden a borkóstolásról 1.

Egy borkóstoló igencsak művészi eseménynek tűnhet a lelkes, de pusztán érdeklődő borbarátok számára. Ha azonban megtanulsz néhány fontos alapszabályt, akkor legközelebb talán már nem érzed annyira idegennek ezt a műfajt, és nagyobb bátorsággal lötyögteted te is a poharat kizárólag a száránál fogva. Mindenképp a száránál fogva, de erről majd egy másik blogcikkben írunk bővebben. Most nézzük meg, hogy mit kell tudni a kóstolásról, hogy ne gyere zavarba egy ilyen eseményen. 

A borkóstolásnak van egy pofonegyszerű alaptétele: a bor megismerése tulajdonképpen egy érzékszervi vizsgálat, amit a szemünktől vezetünk a szánkig. Vagyis először szemléld meg a poharad tartalmát, majd szagolj bele, és legvégül kóstold is meg. Ugye nem is hangzik bonyolultan?

Nézzük meg ezt a gyakorlatban is! Kezdjük tehát felülről, a látással. 

A legszembetűnőbb ismertetőjegye egy bornak a színe. Szín szerint alapvetően három nagy osztályba tudjuk sorolni a borokat: fehér, vörös és rozé. Ezeket az alapszíneket szokták aztán tovább árnyalni a kóstoló során, így lesz egy bor például lazacszínű, rubinvörös vagy szalmasárga.

A színeken felül aztán fontos még egy, szintén a látványhoz kapcsolódó tulajdonsága, a tisztasága is. A forgalomba kerülő tételeknek mind tükrös tisztaságúaknak kell lenniük, azaz nem lehet bennük semmiféle szennyeződés (dugómorzsalék, penészdarab, füstszerű alakos elem stb.). Bár a legújabb irányvonalaknál, a kézműves boroknál ez már nem teljesen igaz, hiszen az opálosság teljesen természetes jelenség lehet. 

A bor színéből a hozzáértők egyébként már következtetni tudnak a bor korára is, amely fejlődési fokának megfelelően lehet új, fiatal, fejlett, érett, ó és elvénült is. 

Ha már egyébként is nézegeted a poharadat, akkor azt is megfigyelheted, hogy hogyan viselkedik a bor benne, azaz mennyire mozgékony. Ha a pohárban forgatva a bor csak rövid ideig tapad fel az oldalára, akkor azt mondjuk, hogy egy vékonyabb, míg ha sokáig képes fenn maradni, akkor testes borról van szó. 

A szemed segítségével máris ennyi mindent tudhatsz meg a kedvenc borodról. A következő részben eggyel lejjebb csúszunk, és megnézzük, mit tud az orrunk ehhez az élményhez hozzátenni.