
Mindent a bikavérről
Az 1978–1980-as időszakban ismét jelentős szőlőtelepítések történtek, amikor is a nagyüzemi termelésnek és az igénytelen termesztési eljárásoknak legjobban megfelelő kékfrankos, zweigelt, kékoportó és merlot fajtákat telepítették. Ebben az időszakban a borok gyakran nem kaptak fahordós érlelést, acél- és betontartályokban való tárolás lett a jellemző.
Az időszak klasszikus bikavér bora középrubin, esetleg barnás színű, savhangsúlyos, fanyar, gyakran húzós csersavtartalmú, kesernyés bor volt. A 90-es évek elejéig a bikavér korábbi nemzetközi jó híre jelentősen megkopott, a minőségi szemlélettől mentes szőlő- és borgazdálkodás kézzelfogható károkat okozott.
A Bikavér Szabályzat
Az Egri Bikavér Szabályzat szerint az Egri Bikavér olyan borházasítás, amely nem lehet fajtajelleges, azaz egyetlen szőlőfajta bora sem dominálhatja a házasítást. Készítéséhez a következő szőlőfajták boraiból kell minimum hármat felhasználni: kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portugieser (régebben kékoportó), pinot noir, blauburger, kékmedoc és Zweigelt. A bikavér borokat az előírásnak megfelelően legalább egy évig kell fahordóban érlelni, valamint a borvidéken kívül csak palackozott formában lehet forgalomba hozni.
Íme a pontos és részletes szabályozás:
Egri bikavér védett eredetű klasszikus bor
Körzetek ahol készíthető: Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya, valamint Verpelét településhez tartozó egyes területek.
Minimálisan meghatározott alkoholtartalom: minimum 10,6% a kékfrankos, portugieser, kadarka, blauburger, turán, bíborkadarka és Zweigelt, továbbá minimum 12,08% a cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, menoir és syrah fajták esetén.
Kötelezően alkalmazandó borászati eljárások:
- A szőlőcefrét legalább 8 napig héjon kell erjeszteni;
- a préselés csak szakaszos üzemű szőlőpréssel végezhető;
- a bort legalább 6 hónapig fahordóban kell érlelni, kivéve: blauburger, kadarka, kékoportó, turán fajták borait.
Házasítási szabályok:
- legalább négy szőlőfajta bora házasítása kötelező, arányuknak meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot,
- a kékfrankos fajta arányának 30-65% között kell lennie, a házasításban ennek a fajtának kell a legnagyobb arányban jelen lennie;
- a turán és bíborkadarka fajták borának aránya együttesen és külön-külön sem haladhatja meg a 10%-ot.
Érlelés: legalább hat hónapig fahordóban.
Forgalomba hozatal: kizárólag üvegpalackban, leghamarabb a szüretet követő év november elseje után.
Egri bikavér védett eredetű superior bor
Körzetek ahonnan a szőlő származhat: Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya, valamint Verpelét település egyes szőlőterületei.
Minimálisan meghatározott alkoholtartalom: minimum 12,83% minden szőlőfajta esetén.
Érlelés: minimum 1 év fahordóban és minimum 6 hónap palackban.
Kötelezően alkalmazandó borászati eljárások:
- A szőlőcefrét legalább 14 napig héjon kell erjeszteni;
- a préselés csak szakaszos üzemű szőlőpréssel végezhető;
- a bort legalább 12 hónapig fahordóban kell érlelni;
Házasítási szabályok:
- legalább négy szőlőfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot,
- a kékfrankos fajta arányának 30 és 65% között kell lennie, a házasításban ennek a fajtának kell a legnagyobb arányban jelen lennie;
- a turán fajta borának aránya nem haladhatja meg a 10%-ot.
Forgalomba hozatal: kizárólag üvegpalackban, leghamarabb a szüretet követő második év május elseje után.
Az egri bikavér védett eredetű száraz vörösbor néhány fontosabb szakmai követelménye:
- a termőhelyre javasolt fajták: kékfrankos, kékoportó, kadarka, blauburger, kékmedoc, Zweigelt, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, menoir, turán, bíborkadarka, syrah
- ha-onkénti 3300 feletti tőkeszám, a tőtávolság 0,8 méternél nem lehet kisebb
- az ajánlott szőlőfajták közül legalább három szőlőfajta borának háziasítása szükséges, melyben egy fajta 50%-nál nagyobb arányt nem képviselhet, de minden fajta 5%-nál nagyobb arányt kell, hogy képviseljen
- 8 napnál hosszabb időtartamú héjon erjesztés
- fahordós érleléssel kell előállítani