Kérdésed van? Hívj minket! +36 30 2081299


Mindent a bikavérről

Mi a Bikavér-program?

Az 1978–1980-as időszakban ismét jelentős szőlőtelepítések történtek, amikor is a nagyüzemi termelésnek és az igénytelen termesztési eljárásoknak legjobban megfelelő kékfrankos, zweigelt, kékoportó és merlot fajtákat telepítették. Ebben az időszakban a borok gyakran nem kaptak fahordós érlelést, acél- és betontartályokban való tárolás lett a jellemző.

Az időszak klasszikus bikavér bora középrubin, esetleg barnás színű, savhangsúlyos, fanyar, gyakran húzós csersavtartalmú, kesernyés bor volt. A 90-es évek elejéig a bikavér korábbi nemzetközi jó híre jelentősen megkopott, a minőségi szemlélettől mentes szőlő- és borgazdálkodás kézzelfogható károkat okozott.

A Bikavér Szabályzat

Az Egri Bikavér Szabályzat szerint az Egri Bikavér olyan borházasítás, amely nem lehet fajtajelleges, azaz egyetlen szőlőfajta bora sem dominálhatja a házasítást. Készítéséhez a következő szőlőfajták boraiból kell minimum hármat felhasználni: kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portugieser (régebben kékoportó), pinot noir, blauburger, kékmedoc és Zweigelt. A bikavér borokat az előírásnak megfelelően legalább egy évig kell fahordóban érlelni, valamint a borvidéken kívül csak palackozott formában lehet forgalomba hozni.

Íme a pontos és részletes szabályozás:

Egri bikavér védett eredetű klasszikus bor

Körzetek ahol készíthető: Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya, valamint Verpelét településhez tartozó egyes területek.

 

Minimálisan meghatározott alkoholtartalom: minimum 10,6% a kékfrankos, portugieser, kadarka, blauburger, turán, bíborkadarka és Zweigelt, továbbá minimum 12,08% a cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, menoir és syrah fajták esetén.

 

Kötelezően alkalmazandó borászati eljárások:

  • A szőlőcefrét legalább 8 napig héjon kell erjeszteni;
  • a préselés csak szakaszos üzemű szőlőpréssel végezhető;
  • a bort legalább 6 hónapig fahordóban kell érlelni, kivéve: blauburger, kadarka, kékoportó, turán fajták borait.

 

Házasítási szabályok:

  • legalább négy szőlőfajta bora házasítása kötelező, arányuknak meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot,
  • a kékfrankos fajta arányának 30-65% között kell lennie, a házasításban ennek a fajtának kell a legnagyobb arányban jelen lennie;
  • a turán és bíborkadarka fajták borának aránya együttesen és külön-külön sem haladhatja meg a 10%-ot.

 

Érlelés: legalább hat hónapig fahordóban.

 

Forgalomba hozatal: kizárólag üvegpalackban, leghamarabb a szüretet követő év november elseje után.

 

Egri bikavér védett eredetű superior bor

Körzetek ahonnan a szőlő származhat: Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya, valamint Verpelét település egyes szőlőterületei.

 

Minimálisan meghatározott alkoholtartalom: minimum 12,83% minden szőlőfajta esetén.

 

Érlelés: minimum 1 év fahordóban és minimum 6 hónap palackban.

 

Kötelezően alkalmazandó borászati eljárások:

  • A szőlőcefrét legalább 14 napig héjon kell erjeszteni;
  • a préselés csak szakaszos üzemű szőlőpréssel végezhető;
  • a bort legalább 12 hónapig fahordóban kell érlelni;

 

Házasítási szabályok:

  • legalább négy szőlőfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot,
  • a kékfrankos fajta arányának 30 és 65% között kell lennie, a házasításban ennek a fajtának kell a legnagyobb arányban jelen lennie;
  • a turán fajta borának aránya nem haladhatja meg a 10%-ot.

 

Forgalomba hozatal: kizárólag üvegpalackban, leghamarabb a szüretet követő második év május elseje után.

 

Az egri bikavér védett eredetű száraz vörösbor néhány fontosabb szakmai követelménye:

  • a termőhelyre javasolt fajták: kékfrankos, kékoportó, kadarka, blauburger, kékmedoc, Zweigelt, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, menoir, turán, bíborkadarka, syrah
  • ha-onkénti 3300 feletti tőkeszám, a tőtávolság 0,8 méternél nem lehet kisebb
  • az ajánlott szőlőfajták közül legalább három szőlőfajta borának háziasítása szükséges, melyben egy fajta 50%-nál nagyobb arányt nem képviselhet, de minden fajta 5%-nál nagyobb arányt kell, hogy képviseljen
  • 8 napnál hosszabb időtartamú héjon erjesztés
  • fahordós érleléssel kell előállítani